De ce o parolă Windows nu îţi protejează datele

 De ce o parolă Windows nu îţi protejează datele

Îți setezi o parolă pe contul Windows de pe laptop sau PC, și, de fiecare dată când pleci, te deloghezi ori blochezi ecranul, ai speranța că asta îți va proteja datele în permanență.


Însă, optimismul tău se poate înșela uneori. O parolă Windows îți protejează computerul de acces neautorizat ocazional. Dacă un atacator capătă acces fizic la computerul tău, pun pariu ca parola Windows-ului nu va rezista prea mult. Parola setată nu va face altceva decât să resticționeze accesul la contul userului atât timp cât atacatorul stă în spatele tastaturii. Toate se schimbă când capătă acces la întregul sistem. Așa că, odată instalat la computer acesta nu va trebui decât să restarteze sistemul pentru a boota de pe un CD Linux Live sau de pe un USB Windows To Go. Dacă vor reuși să booteze de pe un sistem de operare mobil protecția dispare instantaneu.

windows_protection

Dacă BIOS-ul are dezactivată opțiunea pentru bootare de pe dispozitive mobile, atacatorul nu va face altceva decât să schimbe setarea la restartare. Dacă și BIOS-ul are o parolă, ceea ce se întâmplă foarte rar, nu-l va împiedica să instaleze hard disk-ul pe un alt sistem cu un alt sistem de operare, astfel căpătând acces la datele care le credeai protejate (de asemenea, parola BIOS-ului poate fi anulată prin resetarea acestuia).

Cănd te ajută o parolă Windows

O parolă Windows nu este chiar inutilă. La fel ca încuietoarea de la ușa casei, aceasta împiedică accesul curioșilor care le i-au puțin timp să navigheze prin datele tale. Sau dacă dai peste un hoț care îți vrea doar partea hardware, fără a avea vreo înclinație spre partea software, probabil vei avea ceva timp datele protejate (asta până nu va formata hard disk-ul pentru a-l putea folosi). Dar mai există o șansă. dacă îți vei închide computerul într-o cutie metalică asemenea unui seif, parola Windows va fi cea mai sigură alegere posibilă.

Vrei o soluţie mai sigură? Folseşte criptarea

Dacă vrei cu adevărat să îți protejezi datele nu ar trebui să te bazezi pe parola de la Windows. Ar trebui să folosești criptarea. Folosind această metodă atunci când sistemul de operare bootează, trebuie să introduci cheia de decriptare acest lucru face datele accesibile. Atunci când hoțul vrea să acceseze datele de pe hard disk pe un alt sistem de operare, criptarea va preveni accesul, iar în sistemul de operare străin datele vor apărea amestecate, fără nicio logică.

Vrei să îți protejezi datele? Windows oferă o soluție, prezentă în sistemele de operare mai avansate, numită BitLocker. Dar, dacă nu ai sistem de operare cu software de criptare integrat poți folosi programul open-source TrueCrypt. Când folosești acest program vei fi nevoit să introduci cheia de decriptare la fiecare boot. De asemenea, dacă ai date importante, poți alcătui un container de criptare. În acest fel îți vei proteja cele mai importante date, lăsând restul hard disk-ului necriptat.

truecrypt_image

Bineînțeles, parola de la Windows are și ea rolul ei infim, însa o protecție mai avansată este criptarea. Dar, și aceasta are minusurile ei. Un expert care poate efectua un atac freezer este un pericol pentru computerul tau. Dar, fiind o tehnică avansată, nu ar trebui să te îngrijoreze prea mult.

Andrei

https://www.blasterzone.ro

Hardware Reviewer; Pasionat de Hardware si Software. Daca aveti nevoie de ajutor, sau alte nelamuriri in privinta unor probleme IT nu ezitati sa lasati un comentariu, va voi raspunde in limita timpului disponibil.

Poate te interesează şi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.