Cum functioneaza BIOS-ul?
Una dintre cele mai comune utilizari ale memoriei Flash este pentru basic input/output system al calculatorului dumneavoastra, cunoscut ca BIOS. Pe aproape fiecare computer, BIOS-ul face-va ca toate cipurile, hard disk-urile, porturile si procesorul functioneaza împreuna.
Fiecare desktop si laptop din ziua de azi contine un microprocesor ca unitate de procesare centrale. Procesorul este componenta hardware. Pentru a-si executa operatiile cu bine, procesorul executa un set de instructiuni cunoscute sub numele software (Pentru mai multe informatii cititi „Cum functioneaza procesoarele?”). Sunteti, probabil, foarte familiarizati cu doua tipuri diferite de software:
Software-ul BIOS-ului are o serie de roluri diferite, dar rolul sau cel mai important este de a incarca sistemul de operare. Cand porniti computerul si procesorul incearca sa execute prima instructiune, trebuie sa obtina acea instructiune de undeva. Ea nu se poate obtine de la sistemul de operare, deoarece sistemul de operare se afla pe hard disk si procesorul nu poate ajunge la el fara cateva instructiuni care sa il indrume. BIOS-ul ofera aceste instructiuni. Unele dintre sarcinile comune pe care BIOS-ul le efectueaza sunt:
BIOS-ul este un software special care creeaza interfete intre componentele hardware importante ale computerului cu sistemul de operare. Acesta este, de obicei, stocat pe un cip de memorie flash de pe placa de baza, dar uneori cip-ul este un alt tip de ROM.
Cand porniti computerul, BIOS-ul face mai multe lucruri:
Primul lucru pe care in face BIOS-ul, este sa verifice informatiile stocate intr-un cip (CMOS) complementar cu semiconductor de metal oxide avand o mica cantitatea de memorie RAM (64 bytes). Setup CMOS furnizeaza informatii detaliate special pentru sistemul vostru si care pot fi modificate, ceea ce duce la modificarea sistemului. BIOS-ul foloseste aceste informatii pentru a modifica sau completa programele sale implicite dupa cum este necesar. Vom vorbi mai mult despre aceste setari mai tarziu.
Interrupt handlers sunt mici bucati de software care actioneaza ca traducatori intre componentele hardware si sistemul de operare. De exemplu, cand apasati o tasta de pe tastatura, semnalul este trimis la interrupt handlerul de la tastatura, care specifica CPU-ului ceea ce este si il trece pe sistemul de operare. Driverele componentelor sunt alte piese de software care identifica componentele hardware de baza, cum ar fi tastatura, mouse-ul, hard disk-ul. De cand BIOS-ul intercepteaza in mod constant semnale de la hardware, acesta este, de obicei copiat, sau umbrit, in memoria RAM pentru a rula mai repede.
Ori de cate ori porniti computerul, primul lucru pe care il vedeti este software-ul BIOS care isi face treaba. Pe multe dintre computere, BIOS-ul afiseaza textul care descrie lucruri cum ar fi cantitatea de memorie instalata in calculatorul dumneavoastra, tipul hard disk-ului si asa mai departe. Se pare ca, pe parcursul acestei secvente de pornire, BIOS-ul face o cantitate remarcabila de munca pentru a pregati computerul sa ruleze. Aceasta sectiune descrie pe scurt cateva dintre aceste activitati pentru un PC tipic.
Dupa verificarea setarilor CMOS si incarcarea interrupt handlers, BIOS-ul determina daca placa video este operationala. Cele mai multe placi video au un BIOS al lor, care initializeaza memoria si procesorul grafic de pe placa. Daca acestea nu exista, sunt informatii despre drivele video de pe un alt ROM de pe placa de baza pe care BIOS-ul il poate incarca.
In continuare, BIOS-ul verifica daca aceasta este o pornire sau o restartare. Face acest lucru prin verificarea valorii de la adresa de memorie 0000:0472. O valoare de 1234h indica un restart, iar BIOS-ul sare peste restul de POST. Orice altceva este considerat o pornire.
Daca este o pornire, BIOS-ul verifica memoria RAM, prin efectuarea unui test de scriere/citire a fiecarei adrese de memorie. Se verifica porturile PS/2 sau porturile USB pentru a gasi o tastatura si un mouse. Cauta apoi busurile peripheral component interconnect (PCI) si in cazul in care gaseste vreunul, verifica toate placile PCI. In cazul in care BIOS-ul constata orice erori în timpul POST-ului, acesta va va notifica printr-o serie de bipuri sau un mesaj text afisat pe ecran. O eroare la acest punct este aproape intotdeauna o problema hardware.
BIOS-ul afiseaza apoi câteva detalii despre sistemul dumneavoastra. Aceasta include de obicei informatii despre:
Orice drivere speciale, cum ar fi adaptoarele small computer system interface (SCSI), sunt incarcate de la adaptor, iar BIOS-ul afiseaza informatiile. Apoi, BIOS-ul se uita la secventa dispozitivelor de stocare identificate ca dispozitive de boot in Setup CMOS. „Boot” este prescurtarea de la „bootstrap”. Boot se refera la procesul de lansare a sistemului de operare. BIOS-ul va incerca sa initieze secventa de boot de pe primul dispozitiv din lista de boot. In cazul in care BIOS-ul nu gaseste dispozitivul, se va incerca urmatorul din lista. In cazul in care nu gaseste fisierele pe un dispozitiv propriu, procesul de pornire se va opri. Daca ati lasat vreodata un disc atunci cand ati repornit computerul, ati vazut, probabil, acest mesaj: „BIOS-ul a incercat sa boot-eze calculatorul de pe un disc lasat in unitate. Avand in vedere ca nu a gasit fisierele de sistem corecte, nu a putut continua.” Desigur, aceasta se poate repara usor. Pur si simplu scoateti discul si apasati o tasta pentru a continua.
In lista anterioara, ati vazut ca BIOS-ul verifica Setup CMOS pentru setari personalizate. Iata ceea ce faci pentru a schimba aceste setari. Pentru a intra in CMOS Setup, trebuie sa apasati o anumita tasta sau o combinatie de taste in timpul secventei de pornire. Cele mai multe sisteme folosesc „Esc”, „Del”, „F1”, „F2”, „Ctrl-Esc” sau „Ctrl-Alt-Esc” pentru a intra in configurare. Exista, de obicei, un text in partea de jos a ecranului care va spune „Apasati ___ pentru a intra in Setup.” Dupa ce ati intrat in setup, veti vedea un set de ecrane text cu o serie de optiuni. Unele dintre acestea sunt standard, in timp ce altele variaza în functie de producatorul BIOS-ului. Optiunile comune includ:
Boot Sequence- ordinea in care BIOS-ul va încerca sa încarce sistemul de operare;
Fiti foarte atenti atunci cand faceti modificari de configurare. Setarile incorecte pot opri computerul de la pornire. Cand ati terminat sa modificati, trebuie sa alegeti „Salvati modificarile” si iesiti. BIOS-ul va reporni computerul, astfel incat noile setari sa aiba efect.
BIOS-ul foloseste tehnologia CMOS pentru a salva toate modificarile facute setarilor computerului. Cu aceasta tehnologie, o baterie mica de litiu sau Ni-Cad poate furniza destula putere pentru a pastra datele timp de ani de zile. De fapt, unele dintre cele mai noi chips au o baterie de litiu construita chiar in cipul CMOS cu o durata de 10 ani!
Ocazional, un computer va trebui sa aiba BIOS-ul actualizat. Acest lucru este valabil mai ales sistemelor mai vechi. Deoarece apar noi dispozitive si standarde, BIOS-ul trebuie schimbat, pentru ca acesta sa inteleaga noul hardware. Avand in vedere ca BIOS-ul este stocat intr-o forma de ROM, schimbarea lui este un pic mai grea decat majoritatea modernizarilor altor tipuri de software.
Pentru a schimba BIOS-ul, veti avea nevoie, probabil, de un program special de pe calculator sau de la producatorul BIOS-ului. Uita-te la informatiile BIOS-ului cu privire la revizuire si data afisata la pornirea sistemului sau luati legatura cu producatorul computerului pentru a afla ce tip de BIOS aveti. Apoi mergeti pe site-ul Web al producatorului BIOS-ului pentru a vedea daca un upgrade este disponibil. Descarcati upgrade-ul si programului utilitar, necesare pentru a-l instala. Uneori, utilitatea si actualizarea sunt combinate intr-un singur fisier disponibil pentru descarcare. Copiati programul, impreuna cu actualizarea BIOS-ului, pe un CD. Reporniti computerul cu CD-ul in unitate, in acest moment programul sterge BIOS-ul vechi si scrie unul nou. Puteti gasi un BIOS Wizard, care va verifica BIOS-ul la BIOS Upgrades.
Producatori de BIOS:
Ca si in cazul modificarilor din Setup CMOS, sa fiti atenti atunci cand actualizati BIOS-ul. Asigurati-va ca faceti upgrade la o versiune care este compatibila cu sistemul. In caz contrar, ati putea corupe BIOS-ul, ceea ce inseamna ca nu va fi capabil sa booteze de pe calculatorul dumneavoastra. Daca nu sunteti sigur in ceea ce faceti, contactati producatorul computerului pentru va confirma daca aveti nevoie sau nu de un upgrade.
4 Comments
[…] Cum functioneaza BIOS-ul? […]
[…] Cum functioneaza BIOS-ul? […]
[…] in momentul alegerii a mediului de boot.Pentru a pune oridinea de boot corecta trebuie sa intram in BIOS. Reporniti calculatorul apoi tineti apasat tasta DELETE pentru a intra in bios. Acum in funtie de […]
[…] de operare a procesorului poate fi gasita prin accesarea utilitatilor din BIOS sau folosind un program de monitorizare a temperaturii. Temperatura poate indica daca ventilatorul […]