De ce este tastatura QWERTY standard ?

 De ce este tastatura QWERTY standard ?

In 1874, Remington & Sons au fabricat prima masina de scris comerciala denumita Remington Number 1. Aceasta masina de scris a fost proiectata de Christopher Sholes si folosite tastatura „QWERTY” cu care suntem familiarizati cu toti.


Oricare ar fi motivul pentru layout-ul QWERTY, parea destul de putin probabil ca unul dintre primele aranjamente de tastatura inventate sa fie perfecte. Tastatura QWERTY este foarte diferita de structura tastaturii Dvorak. Layout-ul tastaturii Dvorak încearca sa reduca distanta parcursa de degete. De asemenea, incearca sa faca mâinile dactilograful sa alterneze pe litere consecutive cat mai des posibil.

dell-mini-9-tastatura
Layout-ul Dvorak pune toate literele cele mai des utilizate în primul rând, astfel încât degetele tale nu trebuie sa se mute foarte pentru a lovi aceste taste. Mâna stânga are toate vocalele si unele consoane si mâna dreapta are numai consoane. Asadar, exista foarte putine cuvinte în limba engleza, care pot fi scrise cu o singura mana pe tastatura Dvorak (doua dintre ele sunt „papaya” si „opace”). Atat „pumpkin” si „minimum” pot fi scrise cu o mâna pe o tastatura QWERTY.

Daca as fi scris acest articol pe o tastatura Dvorak, degetele mele ar fi calatorit 30 de metri fata de 54 de metri pe o tastatura QWERTY. Unii sustin, totusi, ca tastatura Dvorak nu este mai eficienta decât QWERTY. Un studiu independent din 1956 a aratat ca un dactilograf QWERTY si un dactilograf Dvorak au avut aproximativ aceeasi rata de viteza, iar studiile care au continuat nu au aratat un câstigator clar între cele doua. Acest lucru poate explica de ce QWERTY este înca standard.


Daca doriti sa incercati chiar voi, aveti posibilitatea sa comutati pe tastatura Dvorak doar prin schimbarea unei setari pe sistemul de operare al computerului. In functie de tastatura voastra, ati putea fi chiar sa scoateti tastele si sa le rearanjati in structura Dvorak.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.