Este o partitie NTFS mai sigura decat una FAT32?

 Este o partitie NTFS mai sigura decat una FAT32?

Partitionarea unui hard disk in doua sau mai multe volume organizeaza si ajuta la protejarea fisierelor si a datelor importante. Dupa crearea unei partitii, puteti creste in continuare securitatea datelor prin formatare – crearea de structuri de date care organizeaza fiecare partitie – utilizand un sistem de fisiere NTFS ori de cate ori este posibil. Exceptand cazul in care sistemul de operare suporta doar FAT32, caracteristicile de securitate ale NTFS il face o alegere mai buna si mai sigura.

O partitie NTFS include un sistem de criptare a fisierelor care nu este disponibil intr-o partitie FAT32. Criptarea fisierelor va ajuta sa pastrati datele in fisiere si foldere private, prin schimbarea formatului lor, facandu-le indisponibile pentru vizualizare fara a introduce un cod privat de decriptare. Fara codul de decriptare corect sau atunci cand incearca sa deschida un fisier de pe partitie, utilizatorul primeste un mesaj de eroare. Pe un sistem de fisiere FAT32, oricine are acces la partitie – un utilizator sau un hacker – si are si accesul la fisiere, foldere si date.

harddisk


Capacitatea de a seta permisiuni in NTFS – si nu in FAT32 – este o optiune care creste in continuare securitatea unei partitii NTFS. Nivelurile de permisiune includ controlul deplin, modificare, citire si executare, lista continutului dosarelor, citi si/sau scriere, fiecare dintre acestea includ permisiuni specifice, care corespund nivelului lor. De exemplu, un utilizator care are controlul deplin are toate cele 14 permisiunile disponibile, in timp ce un utilizator care are permisiunea de citire are doar cinci permisiuni. Ca administrator de computer, aveti optiunea de a seta permisiunile pentru grupuri sau utilizatori individuali.

Capacitatile de rezolvare a erorilor intr-o partitie NTFS creste integritatea datelor si faciliteaza recuperarea datelor. În timp ce o partitie NTFS nu poate, si nu ar trebui, se se ocupe de fiecare eroare de disc, un proces numit Transactional NTFS – disponibile de la Windows Vista pana acum – care poate elimina schimbarile partiale ale datelor, înainte ca acestea sa afecteze sistemul. Transactional NTFS dispune de un sistem de retroactivitate care poate sterge, sau derula inapoi actiuni, cum ar fi modificarea sau stergerea de date dintr-un fisier sau folder. O partitie NTFS are, de asemenea, optiuni de recuperare care va permit sa setati un punct de control si sa recuperati cea mai mare parte, daca nu toate datele, a datelor de la ora si data punctului de control.

In ciuda faptului ca formatarea unei partitii cu un sistem de fisiere NTFS inseamna un nivel mai mare de securitate a datelor, aceasta nu este o optiune pentru sistemele de operare mai vechi. Luati în considerare modernizarea sistemului de operare daca aveti Windows 95, 98 sau Windows Millennium Edition, deoarece fiecare necesita utilizarea FAT32, ca singura optiune. Daca înca utilizati un sistem de fisiere FAT32 in combinatie cu o versiune mai recenta de Windows, aveti optiunea sa convertiti de la FAT32 la NTFS.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.