Ventilatoarele cu 3 pini vs. cele cu 4 pini

 Ventilatoarele cu 3 pini vs. cele cu 4 pini

Ambii conectori cu 3 pini si cu 4 pini pot fi folositi pentru a trimite putere ventilatorului procesorului. Asigurati-va la decizia pe care ca bazati, daca aveti nevoie sa reglati viteza ventilatorului si puterea acestuia.


Conectorul cu 3 pini este situat pe placa de baza computerului. Amplasamentul exact al acestuia poate varia intre modele, deci consultati manualul placii de baza pentru a afla exact unde este. Principalul punct de atractie al unui conector cu 3-pini este echiparea acestuia cu un „mecanism de siguranta”, mecanism care detecteaza atunci cand ventilatorul se opreste si apoi opreste automat calculatorul pentru a preveni supraincalzirea si deteriorarea procesorului.

Conectorul cu 4 pini este un conector standard, care vine direct de la sursa de alimentare (PSU). Acesta are doua cai, una de +12 V si una +5 V. Pentru ca vine direct de la PSU si nu de la placa de baza, aceasta nu are acel mecanism de siguranta, de care vorbeam putin mai sus. De asemenea, nu ofera controlul vitezei ventilatorului, care este standard pe conectotul cu 3 pini.

Dar, ventilatoarele de mare putere nu ar putea sa foloseasca conectorul cu 3 pini deoarece acesta nu conduce multa putere. Daca vreti sa ruleze mereu la viteza maxima, optati pentru conectorul cu 4 pini direct la PSU.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

1 Comment

  • Salut, de ceva timp am inlocuit fan-ul de pe un dell inspiron 1501 cu unul de pe un hp pavilion dv9000. De ce? Cel de pe dell se supraincalzea, era micut si efectiv eram plictisit. Am intampinat 2 probleme. 1 cel de pe HP avea 4 pini, in Dell era de 3 pini. Si 2, spatiul disponibil era prea mic, a trebuit sa pun fan-ul fara carcasa si sa improvizez. De asemenea a trebuit sa creez spatiu mai mare (freca deasupra, fiind mai lat) dar, all in all s-a meritat, imi raceste mult mai bine partea de hardware. O singura intrebare, s-ar putea defecta prin prisma faptului ca e model „diferit”?! Merci.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.