Care este diferenta dintre Fat32 si Ntfs?
Costul stocarii digitale este in scadere in timp ce capacitatea de stocare este in crestere. Intrebarea este, ce formate de disk care pot fi utilizate mai pot aparea. Cele doua si cele mai comune formate de disc pentru sistemele Windows sunt NTFS si FAT32.
Introdus odata cu Windows 98, sistemul de fisiere FAT32 a fost o evolutie a formatului discurilor gasite pe calculatoarele personale, cunoscut sub numele de FAT16. FAT16 nu poate gestiona mai mult de 2 Gigabytes (GB) pe un singur volum sau partitie. Odata ce dispozitivele hard disk au trecut de 2GB, FAT32 si-a intins limita teoretica de o singura unitate la 2 Terabytes (sau TB, care este egal cu 1000 GB).
NTFS sau New Technology File System a fost introdus in 1993. Printre caracteristicile sale sunt suportul de calcul pentru intreprinderi; schimbari de urmarire, permisiuni ale utilizatorilor si abilitati speciale pentru linkurile fisierelor si folderelor. Dimensiunea maxima teoretica a unei singure unitati NTFS este de 16 exabyte, egal cu 16 miliarde GB. NTFS domneste, fiind formatul preferat pentru sistemele windows, inclusiv Windows 7.
Fiecare versiune de Windows, inca de la Windows 98 afiseaza formatul fiecarei unitati in meniul proprietati. Deschideti fereastra „My Computer”, clic-dreapta pe o unitate si selectati „Properties”. În partea de sus veti vedea formatul unitatii prezentat lânga eticheta „File system:”. O vizualizare mai detaliata poate fi gasita in appletul Disk Manager din Windows Control Panel (vezi imaginea de mai sus).
FAT32 si alte formate bazate pe FAT exista inca de la nasterea PC-ului si lipsa de sofisticare raspunde nevoilor moderne. Pe de alta parte, FAT este cel mai cunoscut sistem de fisiere si este folosit de calculatoare, dispozitive portabile si dispozitive cu destinatie speciala. NTFS a fost introdus ca fiind un sistem de fisiere robust si bine-planificat pentru mediul de afaceri si a evoluat intr-unul dintre cele mai sigure sisteme.
FAT32 poate fi rezumat intr-un singur cuvant: compatibilitate. Fie ca este o unitate flash sau un card de memorie, utilizand FAT32 veti fi siguri ca va functiona de la un dispozitiv la altul. In timp ce NTFS nu este alegerea cea mai compatibila, aceasta ofera o capacitate mare si este mult mai sigur ca baza a unui sistem. Alegerea clara pentru construirea sau adaugarea la un PC Windows este NTFS, dar alegerea pentru unitatile detasabile este FAT32.
1 Comment
[…] acestor tabele depinde de tipul sistemului de fișiere folosit pe stick, cum ar fi FAT32, NTFS, exFAT etc., fiecare având avantaje și […]