Care sunt diferentele intre Core i3, i5 si i7?

 Care sunt diferentele intre Core i3, i5 si i7?

Inainte sa apara arhitectura Sandy Bridge, alegerea unui procesor Intel Core i3, i5 si i7 era foarte dificila. Era dificil de explicat, deoarece Intel nu a impartit intr-adevar caracteristicile de-a lungul brandurilor in mod egal. Procesoarele din acelasi brand, cateodata nici macar nu foloseau acelasi socket. Acest lucru a facut explicarea diferentelor intre procesoare extrem de dificila.

Dupa ce Intel a introdus arhitectura Sandy Bridge, Intel a relansat produsele sale folosind aceleasi branduri Core i3, i5 si i7, dar cu produse noi introduse. Pentru a reprezenta acest lucru, Intel s-a mutat la o schema de denumire de 4 numere, procesoarele fiind numerotate 2100, 2500, etc.


Seria Core i3

Linia de procesoare Intel Core i3 a fost întotdeauna o optiune de buget. Aceste procesoare ramân dual-core, spre deosebire de restul liniei, care este alcatuita din procesoare quad core. Procesoarele Intel Core i3, de asemenea, au multe caracteristici limitate.
Principala caracteristica pastrata de procesoarele Core i3 este Turbo Boost, o caracteristica de overclocking dinamic disponibila pe cele mai multe procesoare Intel. Acest lucru, alaturi de designul dual-core, se adauga la diferenta de performanta dintre procesoarele Core i3, i5 si i7.
i3
Procesoare Core i3 nu au, de asemenea, tehnologia Intel vPro virtualizaton si tehnologia de accelerare a criptarii AES. Aceste caracteristici va vor dezavantaja putin ca utilizator mediu, si oricum se potrivesc si utilizatorilor din intreprinderi. Totusi, lipsa acestor caracteristici ar trebui sa fie pastrata in minte.

O caracteristica pe care Core i3 o are -si i5 nu – este Hyper-Threading. Aceasta este tehnologia Intel de duplicare logica a nucleelor care permite fiecarui nucleu fizic pentru a fi utilizat ca doua nuclee logice. Rezultatul acestui fapt este ca Windows va afisa un procesor dual-core Core i3 ca si cum ar fi un quad-core.

In cele din urma, Core i3 are procesorul grafic integrat limitat la o viteza maxima de clock de 1100 MHz si toate procesoarele Core i3 au IGP seria 2000, care este limitat la 6 nuclee de executie. Acest lucru va duce la performante usor mai mici decat cu un IGP normal, dar diferenta este mica in multe situatii.

Seria Core i5

Intel a folosit doua linii diferite pentru a imparti brandul Core i5, dintre care una era dual-core si una era quad-core. Acest lucru a fost putin confuz pentru cumparatori.
Din fericire, acum toate procesoarele Sandy Bridge Core i5 sunt procesoare quad-core, toate au Turbo Boost dar nu dispun de Hyper-Threading. Cele mai multe dintre procesoare Core i5, in afara de seria K, au acelasi seria IGP 2000, cu o viteza maxima de clock de 1100 MHz si sase nuclee de executie.
i5
In lupta dintre cele 3 procesoare, procesorul Core i5 este acum optiunea principala, indiferent de produsul pe care il cumparati. Singura diferenta substantiala intre optiunile Core i5 este viteza de clock, care variaza de la 2,8 GHz la 3,3 GHz. Evident, produsele cu o viteza de clock mai mare sunt mai scumpe decat cele care sunt mai lente.

Seria Core i7



Si seria Intel Core i7 a fost putin curatata. De fapt, aceasta a fost curatata poate prea mult, deoarece in acest moment Intel ofera doar cinci processoare desktop Sandy Bridge Core i7, modelele fiind:i7-2600, i7-2600S, i7-2600K, i7-2700K, i7-3820.

Aceste procesoare sunt practic identice cu Core i5. Ele au viteza de clock de baza cu 100 MHz mai mare, care este neimportanta in majoritatea situatiilor. Diferenta reala este adaugarea tehnologiei Hyper-Threading pe Core i7, ceea ce inseamna ca procesorul va aparea ca un procesor 8-core in Windows. Acest lucru imbunatateste performanta si poate duce la o crestere substantiala daca utilizati un program care este capabil sa profite de cele 8 thread-uri.

Desigur, cele mai multe programe nu pot profita de 8 thread-uri. Aceste procesoare sunt concepute pentru cei din intreprinderele mari sau cei care folosesc aplicatii avansate de editare video – programe de redare 3D, programe de editare foto, precum si programe stiintifice. Un utilizator mediu este putin probabil poata beneficia din plin de functia Hyper-Threading.
IGP-ul pe procesoare Core i7 poate ajunge la viteza de clock maxima de 1350 MHz. Asa cum am spus mai inainte aceasta diferenta este in mare parte neimportanta atunci cand se masoara în performanta din lumea reala.

Procesoarele din seria K

Mai tarziu Intel a introdus seria „K”. Aceste procesoare au multiplicatorul deblocat, ceea ce duce la un overclocking mai usor. Intel a pastrat aceasta linie de produse vie cu noua arhitectura Sandy Bridge, prin introducerea unor procesoare Core i5 si i7 la seria K. Acum pe langa multiplicatorul deblocat ele au, de asemenea, o noua caracteristica – procesoare grafice integrate mai bune.

Acum, procesoarele au IGP din seria 3000, care au 12 nuclee de executie in loc de 6. Viteza de clock maxima ramane limitata la marca procesorului – Core i5 K este limitat la 1100 MHz, in timp ce Core i7 K poate ajunge la 1350 MHz. Nucleele de executie suplimentare poate duce la o performanta mai buna in jocuri, dar, sincer IGP-ul nu se potriveste pentru jocurile desktop.



Socket si Chipset

Socket-urile si chipset-urile erau o piedica pentru cei care doreau sa-si construiasca un nou sistem cu un procesor Intel Core. Procesoare diferite din aceeasi marca foloseau socket-uri diferite.
Acum nu mai este cazul. Toate procesoarele Intel Sandy Bridge utilizeaza acelasi socket LGA 1155 si sunt compatibile cu noile chipset-uri P67, H67, B65, H61, Q67 si Z68.

Sfaturi de achizitionare

Linia de procesoare Intel Core i5 ramane cea mai potrivita. Procesoarele quad-core i5 sunt extrem de rapide si au toate caracteristicile importante, cum ar fi Turbo Boost. De asemenea, are si un pret rezonabil, un i5-2500K de 3.3 GHz costa in jur de 900 lei. Asta nu este o afacere, dar avand in vedere performanta – care este mult mai mare decat precedentele procesoare Intel Core i5 si AMD quad-core – este un pret bun.

Totusi, procesorul i3 ar trebui si el sa fie luat in considerare daca nu sunteti in cautarea unei performante high-end. Am ajuns la punctul la care un procesor de baza s-a dovedit capabil sa ofere o performanta adecvata pentru sarcinile de zi cu zi, cum ar fi video HD, codare video de baza si aplicatii de productivitate, care sunt usor de suportat de catre i3, care este si mai putin costisitor fiind in jur de 600 lei.

In cele din urma, a mai ramas i7. In lupta i3 vs i5 vs i7, Core i7 este cel mai greu de recomandat. Hyper-Threading este foarte bun, dar numai daca utilizati aplicatii specifice, care pot profita de 8 thread-uri. Daca nu, nu este un motiv de a achizitiona un asemenea procesor. Totusi, pentru cunostintele personale un i7-2600 costa in jur de 1200 lei.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

4 Comments

  • […] un procesor cu 165 de milioane de tranzistori, multi-core, avand trei nuclee de 3.2 GHz. Fiind un procesor multi-core, acesta ofera o combinatie de capabilitati de calcul enorme si consum de energie eficient. Acesta […]

  • Acest articol al dvs. a fost copiat si publicat aici: avalonblog.ro/care-sunt-diferentele-intre-core-i3-i5-si-i7

    Plagiat 100%!!!

    • Mulţumesc de informaţie!

  • Core i3 n-are turbo boost!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.