Review Intel Core i5-3470 Ivy Bridge

 Review Intel Core i5-3470 Ivy Bridge

Intel a inaugurat a treia generatie de procesoare Core (aka Ivy Bridge) in aprilie, cu procesorul Core i7-3770K, un procesor high-end destinat celor care doreau o performanta de top, dar nu si-au putut permite un procesor mult mai puternic din seria Sandy Bridge Extreme. Cu ultimele sale lansari, Intel completeaza, in prezent, restul familiei concentrandu-se pe cele de mijloc. Prin lansarea procesorului Core i5-3470, un procesor desktop cu un pret de aproximativ 900 de lei, care ofera beneficiile noii tehnologii utilizatorilor obisnuiti care nu au nevoie de o performanta de top.

Ca toate procesoarele Core i5, Core i5-3470 este un procesor quad-core, care nu dispune de Hyper-Threading, adica, acesta ofera doar patru fire de prelucrare. Viteza de clock a procesorului Core i5-3470 este setata la 3.2GHz, desi poate creste pana la 3.6GHz cand este activat Turbo Boost si are un cache de 6MB.

Intel Core i5-3470 review
Caracteristicile suplimentare cuprind toate standardele arhitecturii Ivy Bridge folosind noul proces de fabricatie pe 22nm. Sistemul video integrat Intel HD Graphics 2500 cu DirectX 11 (DX11) are o frecventa de randare de 650MHz si o frecventa dinamica maxima de 1.1GHz. PCI Express (PCIe) 3.0, memorie DDR3 pana la 1.600 MHz si USB 3.0 sunt suportate nativ, la fel ca restul tehnologiilor de la Intel, inclusiv Quick Sync Video pentru transcodare video mai rapida, InTru 3D pentru 3D stereoscopic, Secure Key, OS Guard, vPro si asa mai departe. La fel ca alte procesoare Ivy Bridge, procesorul este proiectat pentru chipset-urile Intel din Seria 7 si este pe deplin compatibil cu placile de baza din a doua generatie Core (Sandy Bridge), folosind un socket LGA1155.

In ceea ce priveste performanta, este demn de remarcat faptul ca aceasta lansare nu este o repetare exacta a ceea ce am vazut anul trecut de la Sandy Bridge. Atunci, conducatorul Intel a fost Core i7-2600K, dar bijuteria ascunsa a fost Core i5-2500K, care a oferit viteza asemanatoare cu multiplicatorul deblocat pentru mult mai putini bani. Aici, Core i5-3470 nu este in linie directa de succesiune, cum s-a intamplat si inainte, astfel incat situatia nu se mai poate repeta (multiplicator de pe acest procesor nu este pe deplin deblocat). Procesorul de pe o pozitie echivalenta ar fi Core i5-3570K, care nu au fost inca testat.

Review Intel Core i5-3470 Ivy Bridge

In ciuda unor imbunatatiri fata de ultima generatie, nu veti avea posibilitatea de a juca jocuri 3D avansate doar cu procesorul, astfel incat, veti avea nevoie de o placa grafica care sa faca fata cerintelor jocurilor. Am testat procesotul cu trei jocuri, adica Batman: Arkham City, DiRT 3 si Lost Planet 2, pentru a vedea daca am putea obtine rate de cadre acceptabile (30 de cadre pe secunda (fps) sau mai mult) si am intampinat unele probleme. Cu cele mai mici setari vizuale, doar DiRT 3 a ajuns la 47fps, Batman: Arkham City a fost si el aproape cu 27fps, dar Lost Planet 2 a ajuns doar la 17fps. Cu un procesor cu HD Graphics 4000, cum ar fi Core i7-3770K, veti obtine performnte mai bune, dar cel mai bine este folosirea unei placi video dedicate decat sa va bazati doar pe procesor.


Aceasta inseamna ca, dintre modele care sunt utilizate zi de zi, Core i5-3470 este o alegere buna. Dar amintiti-va ca acesta nu ofera un multiplicator deblocat complet, deci veti intampina cateva probleme daca doriti sau aveti nevoie sa mariti viteza cu care ruleaza. Acest lucru ramane cel mai mare avantaj al Core i5-2500K si, am putea spune, impotriva pretului putin mai mare si o investitie de timp mai mica, puteti avea un sistem care isi va face treaba mult mai repede.

Deci, daca sunteti mai entuziasti, va recomandam Core i5-2500K, chiar si cu noile trucuri Ivy Bridge. Dar, avand in vedere cresterea de viteza in cele mai multe situatii, Core i5-3470 este mai bine de cumparat in cazul in care nu sunteti pasionati de overclocking.

  • Pro: Performanta buna pentru pret. Compatibil cu placile de baza Sandy Bridge.
  • Contra: Multiplicatorul nu este pe deplin deblocat. Putine cresteri de performanta fata de generatia anterioara.
  • La evoMag procesorul ajunge undeva la 900RON.

    HED

    Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

    Poate te interesează şi

    Leave a Reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.