Sfaturi de achiziţionare a unui procesor

 Sfaturi de achiziţionare a unui procesor

Chiar daca vreti sa construiti un PC desktop de la zero sau vreti sa-l upgradati pe cel actual, trebuie sa stiti ca cea mai importanta piesa care va afecteaza direct performanta PC-ului este procesorul. Cunoscut ca si „creierul” computerului, acest procesor, prin eficienta si puterea lui, determina cat de rapid si cat de capabil va fi computerul vostru. Si cu foarte putine exceptii, puterea procesorului este direct legata de cantitatea de bani pe care o cheltuiti pentru acesta.
Vestea buna este ca nu sunteti condamnati sa aveti un computer lent, chiar daca sunteti mai economi. Luand cateva decizii intelepte asupra ceea ce veti cumpara si cu cat va va imbunatati performanta, puteti gasi un procesor care va face computerul mult mai rapid decat inainte.

De obicei, construirea sau upgradarea unui PC incepe cu intrebarea „Ce vrei sa faci cu computerul?”. Nu si de data asta. Daca luam in calcul ca un procesor de aproximativ 400 lei va fi capabil sa efectueze aceleasi sarcini ca si unul de 2000 de lei, cea mai mare diferenta intre ele este cat de rapid vor putea acestea sa efectueze sarcinile respective. Prin urmare, alegerea unui buget este primul pas, luand in calcul asteptarile pe care le aveti. Ganditi-va cat sunteti disponibili sa cheluiti pe o singura componenta, apoi cautati solutii care v-ar putea fi de ajutor. Stim cu totii ca, cu cat este mai ieftin cu atat este mai lent. Exista si cateva exceptii despre care vom vorbi, dar putem spune ca regula descrisa mai devreme poate fi aplicata ca o regula generala.

Sfaturi de achizitionare a unui procesor
Alegerea intre cele doua firme competitoare, AMD si Intel, este o chestie vitala atunci cand upgradati deoarece procesoarele AMD si Intel nu vor functiona pe alte placi de baza standard, dar acest lucru va fi neimportant atunci cand construiti un PC de la zero. Chiar daca AMD si Intel sunt mult mai bune decat restul procesoarelor, diferentele dintre cele doua nu va vor opri sa realizati orice fel de sarcina indiferent de alegerea dumneavoastra. Dar, un aspect al alegeri voastre ar trebui totusi sa contina urmatoarea afirmatie: Toate procesoarele AMD sunt disponibile pentru un pret in jur de 1200 lei in timp ce procesoarele Intel ajung si pana la 5000 de lei. Oare ofera Intel performanta raportandu-ne la preturi? In cele mai multe cazuri, da. Dar, nu veti putea oricand sa profitati de avantajele oferite de procesoarele cele mai scumpe.

Odata ce stiti daca veti achizitiona un procesor Intel sau AMD si cat veti cheltui pentru acesta, ar trebui sa va ganditi la socket-ul (priza) de pe placa de baza in care va fi plasat procesorul. Acestea evolueaza in timp odata ce procesele tehnice necesita noi componente hardware si diferentele intre ele v-ar putea face putin confuzi. AMD produce in prezent procesoare pentru doua socket-uri principale: FM1 (pentru APU) si AM3+ (care se potrivesc cu procesoarele high-end Bulldozer si totodata cu procesoarele lansate in anii trecuti). Pe de alta parte, socketul principal pentru Intel este LGA1155, in timp ce se mai produc procesoare si pe socket-uri ca LGA2011, LGA1166, LGA1366 si multe altele. Asa cum am mentionat si mai devreme, procesoarele ieftine pentru un anumit tip de socket vor fi si mai lente decat celelalte mai scumpe care se potrivesc pe acelasi socket, deci daca va ganditi sa faceti un upgrade ganditi-va si informati-va bine pentru a lua decizia corecta.


Pana sa apara procesoarele cu mai multe nuclee numarul nucleelor nu prea era important deoarece predominau procesoarele cu un singur nucleu, dar acum a devenit o caracteristica asupra caruia utilizatorii se concentreaza cel mai mult. Aproape toate procesoarele din ziua de azi au de la doua pana la sase nuclee, care lucreaza in acelasi timp pentru a va satisface toate nevoile si pentru a va salva foarte mult timp. Nu toate programele vor putea folosi avantajele oferite, dar cand vine vorba de editare foto sau video un procesor cu mai multe nuclee va fi intotdeauna mai bun. Bineinteles, cu cat vor avea mai multe nuclee, acestea vor costa mai mult. Dar daca realizati sarcini care necesita performanta mare, achizitionarea unui procesor cu mai multe nuclee va fi o investitie profitabila. Nu este imposibil sa gasiti si procesoare cu un singur nucleu, dar va sfatuim sa le evitati chiar daca veti economisi foarte multi bani. Unele procesoare cu doua nuclee care au ajuns sa fie foarte ieftine ar trebui sa fie nivelul de la care sa porniti atunci cand cumparati un procesor.

LGA1155


Atunci cand procesoarele aveau doar un singur nucleu, viteza de clock (sau frecventa de operare) era principala cale de a afla cat de rapid este un procesor. Acum, chiar daca nucleele de procesare au devenit principala caracteristica, viteza de clock inca ramane cruciala. In prezent, se masoara in gigaherti (GHz) sau de cate ori clock-ul „pulseaza” in microprocesor. De exemplu, un procesor cu o viteza de 3GHz va pulsa de trei milioane de ori pe secunda, si este mai rapid decat un procesor cu numarul de nuclee similar, dar care are o viteza de 2GHz (sau doua milioane de pulsatii pe secunda). In randul procesoarelor multicore (sau a celor care folosesc software-uri multithread) numarul de pulsatii se aduna, acesta fiind inca un motiv pentru care numarul nucleelor conteaza atat de mult.

In urma cu cativa ani, atat AMD cat si Intel au lansat platforme de procesare video, intregrandu-le pentru prima data pe procesoare. Asta inseamna ca daca achizitionati un APU AMD Fusion sau CPU Intel din a doua sau a treia generatie Core („Sandy Bridge” sau „Ivy Bridge”) si aveti o placa de baza compatibila veti obtine o performanta video destul de buna fara o placa video dedicata. Dar, daca sunteti un gamer sau faceti actiuni avansate, folosirea graficii integrate nu este o optiune. Va trebui sa va achizitionati si o placa video dedicata. Diferite modele de procesoare au diferite modele de grafica integrata, de acest lucru tinandu-se cont si la stabilirea pretului.

Cele sase caracteristici enumerate mai sus sunt cele care va vor afecta direct alegerea. Dar, pe langa acestea, mai exista si alte cateva specificatii de care ati putea tine cont. Noile procesoare de Intel sau AMD au incorporate tehnologii care nu limiteaza viteza de clock. Daca un procesor este destul de puternic si este racit foarte bine poate oferi o viteza mai mare fata de cea standard pe o anumita perioada de timp, cresterea depinzand de fiecare model (tehnologia Intel se numeste Turbo Boost, iar cea de la AMD, Turbo Core).

Tehnologia de fabricare este o alta caracteristica avansata care se refera la marimea conductorilor. Acestia tind sa devina tot mai mici si mai eficienti, deci mai puternici. Cele mai avansate procesoare Intel folosesc tehnologia de 22nm, iar cei de la AMD tehnologia de 32nm, urmand alte modele mai vechi care au fost fabricate pe 45nm sau mai mult. Nu prea trebuie sa va ingrijorati de acest lucru, doar trebuie sa va asigurati ca procesorul se va potrivi cu placa de baza in care va fi instalat.

LGA 1156 și LGA1155

In ziua de azi, aproape toate procesoarele sunt pe 64-bit, ceea ce inseamna ca pot procesa 64 biti sau 8 octeti de informatie o singura data, fata de 32 de biti care erau folositi la procesoarele mai vechi. Deoarece multe programe si aplicatii, de la Windows pana la Photoshop, suporta tehnologia de 64 biti, este bine sa evitati procesoarele pe 32 biti.

Dintre toate numerele pe care le intalniti la un procesor, cache ar putea fi cel mai confuz dintre ele deoarece sunt trei feluri si numele lor sunt similare: L1, L2 si L3. „L” vine de la „Level” si gandindu-ne la cache ne va face sa intelegem mai bine. L1 este cache-ul primar al procesorului, cea mai rapida sectiune a memoriei si cea mai responsabile pentru performanta procesorului deoarece aici sunt depozitate informatiile in timp ce asteapta sa fie procesate. Functiile memoriei L2 sunt aproape la fel, doar ca in loc sa alimenteze direct microprocesorul cu informatii, aceasta le transmite memoriei L1 (si este o memorie mai lenta deca L1). L3 alimenteaza memoria L2 si este mai lenta decat aceasta. De obicei, daca aceste memorii sunt mari procesorul va fi mai eficient.

Overclocking-ul este o alta caracteristica prezenta la procesoare, asta insemnand ca prin overclocking schimbati setarile placii de baza pentru a face procesorul mult mai rapid fata de performanta actuala. Acesta este un proces foarte complex si riscant (overclocking-ul poate stresa componentele sau chiar mai rau sa le distruga), dar cei dornici de performanta extrema nu trebuie sa aiba nicio constrangere, avand in vedere ca isi vor asuma niste riscuri.

Cam acestea sunt principalele caracteristici care trebuie sa luati aminte cand cumparati un procesor. Speram ca v-au fost de ajutor, iar daca aveti nelamuri nu ezitati sa ne contactati in sectiunea comentarii.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

2 Comments

  • […] Interconnect). Bus-ul PCI era o cale folosita pentru a furniza informatii de la placa video catre procesor (CPU).Un bus permitea mai multe pachete de informatii de la diferite surse care calatoreau simultan […]

  • […] am spus si mai sus, modelul nostru de test dispune de un procesor Intel Core i5-3317U, dar IdeaPad U410 este disponibil si in varianta cu procesor Intel Core […]

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.