Sfaturi pentru achizitionarea unui laptop second hand
Imediat ce accesezi site-ul unui magazin online cu gândul de a achiziţiona un laptop, realizezi în câteva minute de „searching”, cât de greu este să ţii pasul cu evoluţia neîntreruptă a tehnologiei. Deşi există latop-uri pentru toate clasele, probabil, unii utilizatori au bugetul unui laptop low-end, pe când ei au nevoie de un laptop middle sau chiar din clasa high-end pentru a-şi realiza sarcinile. Pentru aceşti utilizatori însă, există o a doua şansă, ceea de a achiziţiona un laptop second hand.
Unii, când vor auzi „second hand”, în mintea lor se vor declanşa o mulţime de alarme care vor spune că aceasta este o idee rea, ca un laptop folosit nu va funcţiona corect sau nu va rezista foarte mult. Daca faci parte din acel grup, acum este momentul să opreşti acele alarme, pentru că achizitionarea unui laptop second hand este o decizie foarte bună şi sigură atât timp cât iei în calcul anumiţi factori. De aceea, îţi voi oferi câteva sfaturi care, cu siguranţă, te vor ajuta să faci alegeri pe care nu le vei regreta.
Cum îl vei folosi?
Primul lucru pe care îl faci atunci când te hotărăşti să cumperi un laptop second hand, este setarea unor specificaţii minime pe care trebuie să le aibă laptopul pentru a-ţi realiza activităţile. De aceea, când găseşti un laptop, este posibil ca vânzătorul să nu ştie toate specificaţiile acestuia. Gândeşte-te că vinzi un laptop, iar cumparatorul te întreabă despre viteza hard disk-ului sau ce frecvenţă are memoria RAM. Majoritatea utlizatorilor, cu siguranţă, nu vor putea răspunde la aceste întrebări, de aceea, cel mai bine este să te interesezi pe internet sau într-un magazin despre toate specificaţiile laptopului. Acest lucru nu numai ca te ajută să fii informat în timpul deciziei, ci iţi vei reduce căutarile la cel mai bun laptop cu cel mai mic preţ.
Verifică carcasa
Când te hotăraşti să cumperi un laptop, printre primele lucruri ar trebui sa fie verificarea aspectului exterior, adică carcasa. Caută, în special, semne care ar putea arata că laptopul a suferit vreun impact. Dacă are asemenea semne, este foarte posibil sa fie afectate şi componentele din interior. După cum ştim, componentele unui laptop sunt mai scumpe decât cele pentru PC, deci achizitionarea unui laptop cu piese instabile este ultimul lucru pe care ai vrea să-l faci.
Verifica display-ul
Din moment ce ecranul este singura interfata cu care vei interactiona, asigura-te ca este intr-o stare buna. Poate vei permite o zgarietura sau un semn care nu te va deranja, insa daca observi zone cu pixeli morti cel mai bine este sa eviti afacerea. Este posibil ca repararea unui display sa coste mai mult decat pretul laptopului second hand.
Verifica bateria
Un alt lucru important pentru un laptop este alimentarea. Daca aceasta nu functioneaza in parametrii optimi nu vei putea folosi laptopul, deci nu ai nevoie de el sau de bani pierduti. Este o idee foarte buna sa ii ceri vanzatorului sa incarce bateria laptopului pana la maximum, urmand ca in timpul ce urmeaza sa cronometrezi in cat timp se descarca bateria. Daca bateria este foarte slaba, imediat ce scoti cablul de alimentare aceasta se va descarca, ceea ce nu este un lucru bun. Daca bateria este la sfarsitul vietii iti va fi imposibil sa folosesti laptopul ca pe un accesoriu mobil. De asemenea, este foarte bine sa verifici si daca conexiunea de alimentare este intr-o stare buna. Daca aceasta prezinta semne avansate de uzura este posibil ca bateria laptopului sa nu se incarce sau chiar mai rau, sa nu faca o conexiune corecta la adaptorul AC, ceea ce inseamna ca laptopul nu va putea fi utilizat.
Verifica temperatura
Racirea este un alt lucru foarte important pentru laptopuri, deci este esential sa verificati acest lucru. Prea multa caldura generata echivaleaza cu sistemul de racire care nu face fata caldurii generate de procesor sau alte componente. Un asemenea test l-ati putea face suprasolicitand componentele laptopului prin rularea unei aplicatii care are cerinte de sistem mari. Daca temperatura atinge un nivel critic fata de temperatura normala a procesorului sau se restarteaza, cel mai bine este sa cauti un alt laptop.
Verifica tastatura si celelalte componente
O alta componenta indispensabila pentru un laptop este tastatura. Pentru a o putea folosi la capacitate maxima este foarte bine sa verifici daca toate tastele si conexiunile sunt in regula. De asemenea, testeaza CD sau DVD-ROM-ul, conexiunile USB, webcam-ul. Este foarte dezamagitor sa ajungi acasa si sa realizezi ca ceva ce iti va fi indispensabil nu functioneaza cum trebuie.
In concluzie, cautarea unui laptop second hand te va introduce mai mult in lumea acestor dispozitive senzationale, bucuria fiind mai mare atunci cand reusesti sa achizitionezi un chilipir. Aminteste-ti ca unui laptop nou i se va deprecia pretul odata ce este cumparat, insa un laptop second hand va putea fi vandut cu acelasi pret sau, cine stie, daca te pricepi la afaceri si negocieri poate vei obtine un mic profit.
4 Comments
e bun Acer Aspire E1- 522 ?la 900 Lei?
Depinde de specificaţiile acestuia, dacă îl cumperi second hand ai grijă să verifici aspectele enumerate în acest articol.
dar un Laptop acer v5- 551 cu procesor amd a6 quad?
Display 15, 6 HD LED
Procesor Amd A6- 4455M- – – 4X2100 ghz turbo 4*2600 ghz
Placa video dedicata Radeon 7500G- – 512 mb share 3 gb
6 GB RAM DDR3
750 Hard
Card reader, Wi- fi, Usb 3. 0
Sunet foarte bun si tare
Baterie 6 celule 2 ore jumate lejer
Windows 8 64 biti
Am cutie, incarcator si garantie.
la pretul de 1400lei