Tot ce trebuie să ştiţi despre Ultra HD şi 4K

 Tot ce trebuie să ştiţi despre Ultra HD şi 4K

Samsung a lansat în urmă cu câteva zile în Romania, două serii de televizoare UHD (Ultra High Definition), unul cu o diagonală de 55 de inch şi unul de 65 de inch. Acest model de televizor este o inovaţie pentru lumea modernă, diferenţa dintre 4K şi Full HD fiind asemănatoare cu diferenţa dintre Full HD şi SD (Standard Definition).


Astăzi, rezoluţia unui televizor Full HD ajunge undeva la 1920 x 1080, cu o imagine de aproximativ 2 megapixeli, însă, noua generaţie este pregătită să ofere o calitate a imaginii de 8 megapixeli. Tehnic vorbind, 4K oferă o rezoluţie specifică de 4096 x 2160 pixeli. Aceasta este rezoluţia înregistrărilor 4K, însa televizoarele Ultra HD au o rezoluţie ceva mai mică, ajungând la 3840 x 2160, fiind de exact patru ori mai mare decât rezoluţia Full HD.

Calitatea filmelor HD au două niveluri: 720p (HD Ready) şi 1080p (Full HD), ambele oferind o calitate superioară faţă de formatul SD. Cu cât o imagine are mai mulţi pixeli, cu atât aceasta oferă mai multe detalii, în prezent, majoritatea filmelor realizate la Hollywood fiind filmate în format 4K, sau chiar 5K.

ce_inseamna_televizor_UHD_4k

Cum rezoluţia imaginii este invers proporţională faţă de distanţa dintre receptor şi imagine, care este diferenţa reală între 720p şi 1080p? Răspunsul este de aproximativ doi metri. Creşterea densităţii pixelilor vă oferă posibilitatea de a sta mai aproape faţă de imagine fără să observaţi grila pixelilor, o imagine de 2160p sau Ultra HD fiind evidentă de la o distanţă mai mare de 1,6 m faţă de ecran.

Probabil vă întrebaţi dacă televiziunile vor difuza imagini Ultra HD….da, evoluţia este de neoprit. Eutelsat Communications deja a lansat un canal demo Ultra HD în luna ianuarie 2013 prin satelitul EUTELSAT 10A, iar BBC are planuri pentru filmarea unor documentare în format 4K. La fel cum Planet Earth a fost primul program HD, Natural History Unit de la BBC are sarcina de a filma Survival la calitate Ultra HD. La acest capitol, Japonia este cea mai avansată ţară, având posibilitatea de a viziona prin satelit finala Campionatului Mondial 2014 din Brazilia. Însă, aceştia nu se opresc aici şi promit că în perioada 2016 – 2018 să difuzeze, prin satelit, imagini Super Hi-Vision (echivalentul a 8K), format care a fost testat cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012.

4k 8k uhdtv uhd

Pot viziona filme Ultra HD pe televizorul Ultra HD?

În absenţa playerelor, se pare că va trebui să vă bazaţi doar pe conţinutul livrat de anumite programe TV. Însa, vara aceasta a fost lansat payerul numit Redray 4K Cinema. Acesta este echipat cu un hard disk de 1TB şi poate reda conţinut 4K stocat pe un card SD sau pe un dispozitiv USB. De asemenea, Sony a pus la dispziţie câteva filme care pot fi descărcate de pe serverele pregatite de ei, urmând ca numărul lor să crească odată cu evoluţia acestei noi tehnologii.


Va suporta Blu-ray discuri Ultra HD?

Probabil da, datorită noului codec de compresie numit HEVC. Însă, rămâne de văzut când va ajunge această calitate în mâna consumatorilor. Playere 4K Blu-ray, ca Sony S5100 şi Samsung BD-F7500, au fost lansate în această vară, acestea având capacitatea de a mări calitatea din Blu-ray în Ultra HD, însă cu siguranţă nu vor putea reda conţinutul de pe discurile Ultra HD, discuri care încă nu au fost inventate.

UHD_TV_65F9000_pers(screen)-

Când va deveni Ultra HD standard?

Încă nu se ştie, chiar dacă standurile de la CES 2013 au fost pline de televizoare Ultra HD. Introducerea pe piaţă a unui televizor Ultra HD nu este la fel ca lansarea unui LED backlight sau a unui LCD, aici fiind vorba de o schimbare majoră în difuzare şi industria divertismentului. O altă categorie de oameni care ar putea beneficia de pe urma televizoarelor Ultra HD sunt fotografii profesionişti, aceştia având posibilitatea de a lucra mai uşor cu fotografiile de o rezoluţie mare.

Chiar dacă există mulţi factori care împiedică folosirea televizoarelor Ultra HD la scară largaă sunt convins că în câţiva ani cumpărătorii vor vrea să evolueze la urmatorul nivel. Iar tehnologia viitorului de azi ar putea fi comoditatea de maine la un preţ redus. Nu aşa s-a întamplat şi cu televizoarele 3D?

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

5 Comments

  • Salut, foarte interesante articolele tale, de aceea , avand in vedere ca te pricepi te intreb daca ma poti ajuta in alegerea/configurarea unui sistem mitx (pt car pc)?
    Multumesc

  • deci…momentan nu are nici un sens sa cumparam aceste televizoare pentru ca pur si simplu nu sesizam diferenta calitatii imaginii deoarece nu exista filme sau canale TV care sa transmita in acest format…..

  • intre 4K si UltraHD se datoreaza faptului ca televizoarele de acasa merg in format 16:9, nefiind acelasi cu cel de la cinematograf (unde se merge in 4K). Este o diferenta de latime de 6%, insesizabila.

  • In acest moment (12.04.2016 ) se pot receptiona 5-6 canale 4k – necodate – pe satelitii hotbird 13 grade E si astra 19,2 grade E . Sute sau chiar mii de videoclipuri 4k se gasesc pe youtube . Incercati si va minunati !

  • hunea

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.