Western Digital Green vs Red

Andrei
06 august 2013

Dispozitivele NAS (Network Attached Storage) au devenit destul de populare in ultimii ani, mai ales ca au inceput sa fie utilizate si pe PC-uri cu performante medii. Acestea sunt usor de instalat si, desi exista o serie de dispozitive hard disk conectate la retea care pot functiona din punct de vedere tehnic ca un sistem NAS, acestea nu sunt la fel de robuste si nu ofera intotdeauna securitatea sau fiabilitatea dispozitivelor certificate NAS.

Pentru cei care nu stiu, o unitate NAS este un computer conectat la internet care furnizeaza servicii de stocare pentru utilizatorii retelei. De exemplu, o unitate NAS nu are tastatura sau display, fiind configurate cu ajutorul retelei, de cele mai multe ori folosind un browser.

Specialistii in stocare de la Western Digital s-au gandit la acest lucru, si au anuntat recent o noua gama de hard disk-uri sub numele de “Red”, pentru a face fata pretentioaselor cerinte a unui sistem NAS.

wd_red_vs_wd_green

Green vs Red

Deci, de ce sa te deranjezi sa pui o noua gama de hard disk-uri sub un banner diferit? Pur si simplu, WD crede in “puterea de a alege” si ca unitatile Red ruleaza mai bine intr-un mediu NAS pentru ca au adaugat noi caracteristici care nu sunt incluse in alte unitati de stocare. Concret, lucrurile care deosebesc hard disk-urile Red de celelalte sunt:

  • Controale de recuperare a erorilor: hard disk-urile desktop nu sunt concepute pentru medii RAID (Redundant Array of Independent Disks), acestea avand un sistem de control care impiedica controlerul RAID sa asiste in timpul unei erori, acest lucru poate provoca cedarea acestuia dupa o perioada de timp. Reconstruirea unui RAID necesita mai multe ore si poate avea un impact semnificativ asupra productivitatii.

RAID este o configuratie de HDD-uri menita sa ofere scurtarea timpilor de acces la date precum si toleranta mai buna la erori. La fel ca si HDD-urile individuale, configuratiile RAID sunt utilizate la stocarea datelor.

  • Zgomotul si vibratiile: fiind proiectate pentru PC-uri cu un singur sau doua HDD-uri, unitatile desktop medii nu sunt optimizate pentru sisteme multi-drive care produc mai mult zgomot si vibratii. Cand aceste unitati sunt adaugate la un sistem NAS, vibratiile suplimentare pot reduce fiabilitatea si durata de viata a hard disk-ului.
  • Suport pentru gestionarea energiei: permite consumul de energie optimizat pentru un sistem NAS, in timp ce hard disk-urile Green traditionale au tendinta de a stationa bratul de citire/scriere de cat mai multe ori pentru a economisi energie.
  • Suport SMART Command Transport (SCT): NASware permite monitorizarea si masurarea performantei unitatii prin setul de comenzi SMART. Acesta returneaza date, cum ar fi profiluri termice, statistici de acces si multe altele. NASware ofera, de asemenea, temperatura cu o diferenta de maxim un 1 Celsius.
  • Recuperarea inteligenta dupa erori : cu un control inteligent de recuperare a erorilor integrat, NASware previne, de asemenea, cedarea RAID din cauza recuperarii prelungite a erorilor. Acest lucru ofera mai multa disponibilitate si mai putin timp pentru reconstructia RAID.

Seria de caracteristici specifice continua, unitatile WD Red fiind mai eficiente la pastrarea unei temperaturi scazute, utilizeaza memorie cache DDR2 in loc de memorie standard DDR, precum si garantia extinsa, care fac din WD Red o alegere inteligenta pentru un sistem NAS.

wd_green_vs_wd_red

Viteze si performanta

La acest capitol, WD Red ofera cateva impulsuri de viteza in anumite scenarii, dar, in general, atat WD Red cat si WD Green reusesc sa genereze viteze asemanatoare. Schimbul de la Green la Red este, pur si simplu, din cauza faptului ca acesta sa faca fata la scrieri/citiri constante si sa ramana deschis tot timpul.

Concluzie

Daca utilizati hard disk-uri WD Green intr-un sistem NAS doar pentru ca sunt o alternativa mai ieftina, atunci este timpul sa faceti saltul catre WD Red. Deoarece hard disk-urile integrate in sisteme NAS sunt mult mai scumpe, gama Western Digital Red dovedeste ca nu trebuie sa cheltuiesti o avere daca esti in cautarea unui hard disk de incredere pentru configurarea RAID sau a unui un sistem NAS.

Achzitioneaza acum un HDD Western Digital NAS Red sau un HDD Western Digital Caviar Green la cel mai bun pret!

About - Hardware Reviewer; Pasionat de Hardware si Software. Daca aveti nevoie de ajutor, sau alte nelamuriri in privinta unor probleme IT nu ezitati sa lasati un comentariu, va voi raspunde in limita timpului disponibil.

Lasa un comentariu

XHTML: Poti folosi urmatoarele taguri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>