Care este diferența dintre WD Blue vs RED vs Purple vs Black vs Gold vs Green

 Care este diferența dintre WD Blue vs RED vs Purple vs Black vs Gold vs Green

Dacă ești în căutarea unui nou hard disk pentru computerul tău și ai analizat puțin magzinele de profil, cu siguranță ai observat că Western Digital are disponibilă o gamă variată de modele precum WD Blue, WD Red, WD Purple, WD Gold și lista poate continua. Care este diferența dintre toate aceste modele și de ce un hard disk WD Red este mai scump decât un hard disk WD Blue cu aceiași capacitate și specificații, sunt câteva dintre întrebările la care îți voi răspunde în acest articol.

WD Blue vs RED vs Purple vs Black vs Gold vs Green

Cu siguranță te-ai îndreptat către mediile de stocare de la Western Digital (WD) datorită performanței, suportului și fiabilității excelente pe care acestea le oferă. Până aici e simplu, cauți producătorul dorit dar ce faci atunci când ești în fața unei game foarte largi de produse de la producătorul respectiv?


Așa cum alți producători au încercat să simplifice gama lor de produse, cei de la Western Digital au ales să folosească culorile. Așadar, dacă îți trebuie un hard disk doar pentru a stoca date precum fotografii, fișiere video și alte informații pe care vrei să le păstrezi dar nu le vei accesa foarte des, vei merge pe o anumită gamă (culoare), în acest caz, vei alege un hard disk WD Green. Dacă lucrezi mult în editare video sau foto va trebui să îți îndrepți atenția către un hard disk WD Black. Ce am vrut să exemplific aici este că Western Digital a oferit un mod foarte ușor de a-ți alege mediul de stocare în funcție de nevoile tale.

WD Blue vs RED vs Purple vs Black vs Gold vs Green

Mai jos găsești diferențele pentru fiecare gamă de hard disk uri oferite de Western Digital pe care ar trebui să le analizezi cu atenție să vezi exact ce plusuri și ce minusuri au fiecare. Astfel vei determina ce model este mai indicat să folosești pentru nevoile tale.

WDGreen_hard_disk

Western Digital GREEN

WD Green este ramura low-end a celor de la Western Digital care oferă un consum redus de energie și o capacitate de stocare mare la un preț accesibil. Acestea sunt puțin mai silențioase față de gama WD Blue dar nu sunt recomandate pentru uzul zilnic. Așadar, nu îți recomand achiziționarea unui hard disk WD Green pentru a-l folosi ca mediu de stocare principal. În schimb, dacă ai nevoie de un hard disk pentru o soluție de backup sau pentru a stoca niște fișiere pe care nu le accesezi foarte des, WD Green ar fi una dintre cele mai bune alegeri datorită prețului/capacitate și zgomotului redus.

WDBlue_hard_disk

Western Digital BUE

WD Blue este ramura middle a celor de la Western Digital și este proiectat pentru utilizarea de zi cu zi și oferă o varietate de capacități de stocare începând cu 500GB până la 6TB. Dacă dorești un hard disk pentru utilizarea zilnică care să îți ofere performanțe decente și fiabilitate, cu siguranță va trebui să te îndrepți către gama WD Blue. Un lucru important pe care ar trebui să îl știi despre WD Blue este că acestea sunt combinația perfectă cu un SSD pentru a ajuta la creșterea performanței sistemului tău.

Cum spuneam și mai sus, hard disk urile WD Blue au o fiabilitate legendară și sunt construite pentru a rezista în timp.

WDBlack_hard_disk

Western Digital BLACK

Iată că am ajuns și la ramura high-end sau ramura neagră a celor de la Western Digital. Hard disk urile WD Black sunt disponibile la capacități de la 1Tb până la 6TB și oferă cea mai bună performanță și fiabilitate pe termen lung pentru orice sector de utilizatori, de la utilizatorii obișnuiți până la gameri sau utilizatori care au nevoie de performanțe ridicate. De asemenea, dacă lucrezi în producție și editare foto sau video, un astfel de hard disk ar fi cea mai bună alegere pentru tine.

Versiunile de 5TB și 6TB dispun de o memorie cache de 128MB astfel oferind o creștere de performanță semnificativă și un timp de citire și scriere mult mai mic. Garanția pentru această ramură este de 5 ani ceea ce face ca seria WD Black să fie una dintre opțiunile de stocare de încredere.

WDRed_hard_disk

Western Digital RED

WD Red este construit special pentru dispozitivele NAS și este optimizat pentru utilizarea 24/7. Această gamă oferă unități de stocare de până la 8TB ce dispun de un consum de energie destul de redus, astfel temperatura de funcționare a NAS-ului rămâne rece, ceea ce face ca gama RED să fie cea mai fiabilă pentru un NAS.

Așadar, dacă deții un NAS, îți sugerez să îl echipezi cu hard disk-uri WD Red pentru a te bucura de streaming media, backup și partajarea fișierelor rapid și ușor.

big_purple_wd

Western Digital PURPLE

Construite special pentru funcționarea 24/7 cu o rată a volumului de muncă de până la 180TB/an și suport de până la 64 de camere HD, hard disk-urile WD Purple sunt cea mai bună alegere când vine vorba de sistemele de supraveghere.

Datorită transferului constat de fișiere la care este supus un sistem de supraveghere, WD Purple sunt extrem de fiabile atunci când vine vorba de funcționare la temperaturi puțin mai ridicate. Această gamă este puțin mai scumpă față de WD Blue și se găsește în versiuni de la 1TB până la 8TB.

WDGold_hard_disk

Western Digital GOLD

Iată că am ajuns și la cea mai scumpă clasă oferită de Western Digital. WD Gold este proiectat special pentru servere cu o rată a volumului de lucru 550TB/an și se numără printre hard disk urile cu cel mai mare volum de lucru. De asemenea, acestea au o fiabilitate ridicată și o durată de viață de aproximativ 2,5 milioane de ore, adică de două ori mai mult față de hard disk urile WD Black sau WD Red.

Performanța este foarte similară cu WD Black și WD Red, deci merită să plătești niște bani în plus pentru WD Gold? Acest lucru depinde de ceea ce tu ai nevoie. Dacă nu ai un server cu sarcini de lucru foarte mari, atunci ar fi mai bine să alegi un hard disk WD Red sau WD Black care oferă performanțe similare la un preț mai accesibil.

Sper că ți-au fost de folos aceste informații și că te vor ajuta să iei decizia corectă atunci când îți vei achiziționa un nou hard disk.

HED

hedmasster: Web developer , Web designer , Games reviewer . Pasionat de IT & Gaming , owner www.blasterzone.ro & www.graphicpedia.ro. Dacă aveţi nelămuriri în privinţa unor articole/tutoriale puteţi lăsa un comentariu şi în cel mai scurt timp vă voi răspunde.

Poate te interesează şi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.