6 lucruri ce nu trebuie făcute unui SSD
Succesorul hard disk-ului clasic, SSD-ul (Solid State Drive), este un dispozitiv de stocare foarte diferit de predecesorul sau mecanic si magnetic care inca este utilizat pe scara larga. Diferenta dintre cele doua tipuri de stocare este destul de mare, ceea ce inseamna ca unele actiuni realizate asupra hard disk-ului nu ar trebui niciodata incercate pe un SSD.
In sistemul de operare, SSD-urile sunt „citite” la fel ca hard disk-urile clasice, diferenta majora fiind modul lor de functionare. Chiar daca SSD-urile sunt inca o piesa intalnita mai putin in computerele utilizatorilor obisnuiti, incetul cu incetul aceasta metoda de stocare incepe sa fie folosita tot mai mult, fiind excelenta pentru pastrarea fisierelor de sistem. Pentru ca problemele sa nu apara atunci cand folositi pentru prima data un SSD, voi enumera cateva sfaturi pentru a asigura o buna functionare a dispozitivului.
Nu le defragmentaţi
SSD-urile nu ar trebui defragmentate deoarece sectoarele de stocare pe un SSD au un numar limitat de scrieri, iar defragmentarea va inmulti numarul de scrieri atat timp cat fisierele vor fi mutate dintr-un sector in altul.
Mai mult decat atat, nu vei vedea nicio imbunatatire in urma procesului de defragmentare. Pe un hard disk mecanic, defragmentarea este benefica, deoarece bratul mecanic al hard-ului trebuie sa se deplaseze pe platanele magnetice pentru a citi datele. Daca datele dintr-un fisier sunt stocate in mai multe locuri, bratul va trebui sa se mute de mai multe ori pentru a citi toate datele continute de fisier, iar acest proces necesita mai mult timp decat citirea datelor dintr-o singura locatie.
Intr-un solid-state drive nu exista nicio miscare mecanica. Dispozitivul poate citi pur si simplu datele din orice sector. De aceea SSD-urile sunt concepute pentru a raspandi datele uniform in intreaga zona de stocare, astfel reducandu-se efectul de uzura. Cum spuneam si mai devreme, SSD-urile au un numar limitat de scrieri, iar folosirea unei singure zone pentru scrierea datelor ar coincide cu cedarea dispozitivului inainte de „data de expirare”.
Nu ştergeţi date importante
Presupunand ca utilizezi un sistem de operare care suportă TRIM (Windows 7+, Mac OS X 10.6.8+, sau Linux 2.6.28+) si un SSD, nu mai este necesara suprascrierea sectoarelor libere. Acest lucru este important atunci cand ai de-a face cu un hard disk mecanic, deoarece fisierele care sunt sterse de pe hard disk-ul mecanic nu sunt sterse in momentul initierii comenzii de stergere. Sectoarelor lor sunt marcate ca sterse, dar pana cand acestea sunt suprascrise, datele ar putea fi recuperate cu un software de recuperare a datelor.
Pentru a preveni acest lucru atunci cand vei renunta la un PC sau hard disk, foloseste un software precum DBAN sau Drive Wiper din CCleaner pentru a suprascrie spațiul liber, asigurandu-te ca nu contine date utilizabile.
Desi poate fi interpretat ca un acronim, TRIM este defapt o comanda introdusa SSD-urilor moderne pentru sterge datele instantaneu si pentru a evita procesul de suprascriere care ar incetini dispozitivul.
Sistemele de operare care suportă TRIM, sterg fisierele instantaneu. Cand stergi un fisier de pe SSD, sistemul de operare il informeaza ca fisierul a fost sters cu comanda TRIM, iar sectoarele care detineau datele fisierului sunt eliberate instantaneu. Deci, datele vor fi sterse imediat fara a mai putea fi recuperate.
Nu folosi Windows XP, Windows Vista si nu dezactiva TRIM
In cazul in care computerul tau foloseste un solid-state drive, ar trebui sa foloseasca si un sistem de operare modern. Acest lucru inseamnă ca trebuie sa eviti Windows XP sau Windows Vista.
Ambele sisteme de operare nu suporta comanda TRIM. Atunci cand vei sterge un fisier de pe hard disk, sistemul de operare nu poate trimite comanda TRIM catre dispozitivul de stocare, deci datele fisierului vor ramane in sectoarele ocupate.
In acest caz, atunci cand sistemul de operare incearca sa scrie un nou fisier in spatiul liber, sectoarele trebuie sa fie mai intai eliberate, apoi rescrise. Acest lucru face ca operatiunile de scriere a fisierelor sa dureze mai mult si in acelasi timp scad si performantele dispozitivului de stocare.
De aceea nu este indicat sa dezactivati TRIM din Windows 7 sau alte sisteme de operare moderne. El este activat in mod implicit, deci ideal este sa-l lasi sa-si faca treaba.
Nu stoca date până ocupi tot spaţiul
Indicat este să laşi ceva spaţiu liber pe unitatea SSD sau performanţele sale de scriere vor scade dramatic. Acest lucru poate fi surprinzător, dar este destul de simplu de înţeles.
Când un SSD are mult spaţiu liber, el are o mulţime de sectoare goale care la un moment dat vor fi ocupate cu fişiere. Când un SSD are puţin spaţiu liber, aceasta are o mulţime de sectoare umplute parţial. Când vei scrie un fişier, SSD-ul va trebui să citească sectorul parţial umplut în cache, apoi va modifica sectorul adăugând noile date, urmând ca în ultima fază să fie scris în întregime. Acest lucru va trebui să se întâmple cu fiecare sector în care fişierul va fi scris.
Procentul ideal de ocupare al spaţiului este de 75%. Deci, pentru un echilibru al performanţei este bine să vă lăsaţi 25% din spaţiu liber. Dacă veţi încerca să treceţi de această barieră este posibil ca performanţa SSD-ului să scadă considerabil.
Nu le folosiţi constant pentru scrieri
Pentru a mări durata de viaţă a SSD-ului, ar trebui să încerci să reduci la minimum scrierile. De exemplu, poţi seta sistemul de operare sau oricare alt software să depoziteze fişierele temporare şi jurnalele pe hard disk.
Nu depozita fişiere mari, accesate rar
Acest lucru este destul de evident. SSD-urile sunt mai mici ca şi capacitate şi mult mai scumpe per-gigabyte decât hard disk-urile. Dar, în comparaţie cu hard disk-urile, SSD-urile oferă consum redus de energie, mai puţin zgomot și viteză mult mai mare.
Printre fişierele ideale care pot fi stocate pe SSD se numără fişierele sistemului de operare, ale programelor și alte fişiere care trebuie să fie accesate frecvent şi rapid. Este o idee rea să stochezi colecţia media pe un SSD, deoarece viteza de accesare nu are o importanţă majora faţă de spaţiul de stocare, care, în momentul prezent, este preţios. Dacă ai un hard disk mecanic este ideal să-i foloseşti spatiul de stocare la maxim. Dacă utilizezi un laptop fără hard disk i-a în considerare achiziţionarea unui hard disk extern.