Diferenţele dintre SSD şi HDD
Fiind o parte esentiala a fiecarui calculator, hard-disk-ul are rolul de a stoca toate datele, de la fisierele personale la cele ale sistemului de operare. Cunoscut ca o forma non-volatila de stocare a datelor, acest lucru inseamnand ca hard disk-ul pastreaza informatiile chiar si atunci cand computerul este oprit, acesta are acum un competitor care reuseste sa invadeze tot mai mult piata dispozitivelor de stocare. SSD-urile sau Solid State Drive sunt dispozitive de stocare, la fel ca Hard Disk-urile, dar intre ele exista diferente multiple.
Dupa cum stim, Hard Disk-ul este primul dispozitiv de stocare, care, cu timpul a capatat putere si a scazut in dimensiuni foarte mult. Acesta contine mai multe parti mecanice printre care, motor electric, un brat pentru citire/scriere si platane. Toate aceste parti lucreaza impreuna pentru a citi si scrie informatii de pe platane. Procesele de actionare ale computerului folosesc motorul pentru a roti platanele la locatia corespunzatoare in timp ce bratul de citire/scriere efectueaza comanda computerului. Hard disk-ul contine, de asemenea, un fisier fizic de alocare, care realizeaza diagrame pentru locatia fisierelor noi si tine evidenta locatiilor fisierelor existente.
In timp ce un SSD realizeaza aceleasi sarcini de citire si de scriere a datelor, acesta functioneaza intr-o maniera foarte diferita. Acesta nu contine componente mobile, acesta avand integrate o varietate de chip-uri cu memorie flash, o alta forma de memorie non-volatila, pentru a stoca datele. Dispozitivul inregistreaza informatiile prin intermediul celulelor flash, folosind sarcini electrice pentru a stoca date. Acesta va pastra datele pe termen nelimitat pana cand o alta sarcina electrica le va sterge.
Cel mai mare avantaj al SSD-ului ramane viteza. Pentru a intelege acest avantaj, este necesar sa privim dincolo de specificatiile date pentru vitezele normale ale unui HDD. Producatorii raporteaza frecvent vitezele in functie de rotatiile pe minut. Acest lucru ilustreaza cat de repede de rotesc platanele. Deoarece SSD-urile nu folosesc discuri rotative, cel mai bun mod de a le compara este cantitatea de date pe care o pot gasi si cantitatea pe care o pot salva intr-un anumit interval de timp. Acestia sunt timpii de scriere si timpii de citire. HDD-urile low-end citesc cam 100 MB/s si scriu cam 40MB/s. HDD-urile cu standarde mai ridicate citesc cel putin 180MB/s si pot scrie, in general, 60MB/s sau mai mult. Comparand cu SSD-urile low-end, care pot produce viteze de citire de pana la 200MB/s si viteze de scriere de 100 MB/s, respectiv cele high-end care pot citi cel putin 550MB/s si scriu 500MB/s sau mai mult, observam ca este o diferenta foarte mare intre cele doua optiuni de stocare. Deoarece un SSD nu foloseste parti mobile, acesta va rula mult mai silentios decat un hard disk traditional si avand mai putina frecare interna, se va mentine si la o temperatura mai mica decat a unui HDD.
Un alt avantaj important este ca un SSD va rezista unui soc, in timp ce HDD-urile prezinta un grad foarte mare de sensibilitate la socuri, cateodata devenind inutilizabile. Si pentru a nu lasa deoparte Hard Disk-urile, acestea au avantajul ca efectueaza unele sarcini si pot gasi fisiere mici mult mai repede decat SSD-urile care gestioneaza memoria in sectoare mai mari. Memoria flash si ea tinde, de asemenea, sa cedeze dupa o perioada de timp, odata ce celulele sale nu mai fac fata procesului de scriere/stergere/rescriere, dar aceasta perioada este mult mai mare fata de HDD-urile traditionale, care, dupa cum am spus si mai sus, sunt foarte sensibile la socurile fizice. Dar daca le „respectam” sensibilitatea si durata de folosire a acestora poate fi indelungata.
Un alt avantaj al SSD-urilor este consumul mai mic de energie, acest lucru este un mare avantaj pentru laptopuri.
In ceea ce priveste pretul, un SSD costa mult mai mult decat un Hard Disk traditional avand aceeasi capacitatea de memorie. Pretul mediu pentru un HDD per GB a fost de 0.075 dolari in 2011, SSD costand 2.42 dolari per GB. Cel mai mic pret per GB pentru un SSD a fost de 1.50$, in timp ce HDD-ul putea fi achizitionat cu 0.053$ per GB. Potrivit Pingdom, pretul mediu in 2011 per GB pentru SSD este aproximativ aceeasi care a fost pentru HDD in 2002. SSD-urile ar putea ajunge la aproximativ 1$ per GB undeva in a doua jumatate a acestui an.
2 Comments
Sal.. am o rugaminte, defapt o intrebare:)
habar nu am ce inseamna 16GB SSD (e totuna cu 16GB HDD?) am vazut pe un notebook toshiba chestia asta cu 16GB SSD, si imi place mult modelul, dar daca memoria e de doar 16gb zic pas.
Astept un raspuns, mersi frumos si un an nou fericit!
Salut, multumesc! la fel si tie iti doresc un an nou fericit!
In legatura cu intrebarea ta, DA..16GB SSD sunt aceiasi 16GB HDD doar ca diferenta intre cele doua dispozitive de stocare este una foarte mare. Cum spuneam si mai sus, SSD are o viteza mult mai mare deoarece foloseste memorie flash in comparatie cu HDD care are acele platane.
Eu zic sa nu zici „pas” la notebook-ul pe care l-ai gasit daca pretul este unul bun. Poti pune sistemul de operare pe acel SSD de 16GB, iar pentru stocare iti poti cumpara un HDD. O sa observi diferenta de viteza a SSD-ului. Daca mai ai nelamuriri te astept cu alte intrebari, o zi buna!