Stocul global de HDD-uri va scadea cu 70 de milioane de unitati

 Stocul global de HDD-uri va scadea cu 70 de milioane de unitati

   Dupa o majorare a preturilor, initiata de catre Acer, producatorii de PC-uri Asus si Dell vor creste preturile notebook-urilor programate sa fie lansate în luna decembrie cu 2 pâna la 3 la suta datorita lipsei actuale de hard disk-uri. Doar in trimestrul 4 al acestui an, aprovizionarea la nivel mondial este de asteptat sa fie cu 35-la suta mai mica decat cererea globale de 180 milioane de unitati, lasând doar 110 – 130 milioane de unitati disponibile în întreaga lume.
   Canalele de retail din Taiwan au deja o crestere a preturilor HDD-urilor cu 20 la 30 la suta datorita inundatiilor din luna octombrie si vor vedea o alta crestere a pretului cu aproximativ 10 la suta în luna decembrie. Furnizori precum HP, Acer, Asus si Dell vor avea prioritate, lasând cumparatori secundari sa lupte pentru ceea ce va mai ramane.
   Potrivit unei surse anonime din Taiwan, producatorii de PC-uri sunt optimisti cu privire la aprovizionarea cu hard disk-uri în primul trimestru al anului 2012, crezând ca lipsa va disparea în cele din urma pana la primavara. Alti producatori nu sunt chiar atât de optimisti, prezicand ca aprovizionarea va începe sa creasca în al doilea trimestru al anului 2012. Oricum, vânzatorii de PC-uri vor creste automat costurile hard disk-urilor pe întreg anul 2012, pana cand lanturile de aprovizionare nu vor reveni la nivelurile dinaintea inundatiilor din Thailanda, adica de la 9 la 24 de luni.
   La începutul acestei luni, NIDEC, furnizorul japonez de unitati hard disk care contribuie cu aproximativ 75 la suta din vanzarile HDD la nivel global, a declarat ca fabrica Ayutthaya din Thailanda deja a reluat productia. De asemenea, compania a anuntat ca a crescut capacitatile de productie în Filipine si China, pentru a ajuta la acoperirea impactului inundatiilor din Thailanda. NIDEC crede ca eforturile sale ar trebui sa ajute la restrângerea diferentelor de aprovizionare cu HDD-uri în trimestrul 4 al acestui an, în ciuda perspectivelor sumbre.
   Dar unele companii si analisti se pregatesc pentru ceva mult mai rau: „Am putea ramane fara unitati hard disk pâna la sfârsitul lunii noiembrie”, a declarat Gus Richard de la Piper Jaffray într-un interviu acordat în urma cu câteva saptamâni. „Disponibilitatea are de gând sa se intensifice. Vad preturile crescand oriunde cu 10 pana la 60 de procente. Nimeni nu pare sa acorde atentie. Toata lumea a exagerat la dezastrul din Japonia. Si acum cred ca ei sub-reactioneaza”.
   Ar putea deficitul actual de unitati hard disk sa deschida calea pentru discurile solid state de a prelua mediul primar de stocare? Din pacate, ele costa mai mult per gigabyte decat vechile hard disk-uri, în ciuda performantei si fiabilitati mult mai bune. Dar si preturile SSD-urilor sunt în scadere, si este de asteptat sa continue sa scada o data ce Flash 3-bit va fi lansat în 2012 si industria va fi schimbata de la tehnologiile de procesare de 29nm la 20nm. Pâna atunci, hard drive-urile mecanice vor ramâne, probabil, dispozitivele de stocare primare inca ceva timp.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.