Placile de baza cu socket dublu

 Placile de baza cu socket dublu

O placa de baza cu socket dublu este o placa conceputa cu doua socket-uri pentru unitate centrala de procesare (CPU), permitand sa fie conectate doua procesoare care sunt utilizate simultan de aceeasi placa de baza. Acest lucru inseamna ca o astfel de placa de baza are puterea de procesare aproape de doua ori mai mare ca orice placa de baza cu un singur socket. In realitate, acest potential de putere este inca oarecum imperfect datorita limitarilor care impiedica ca o astfel de placa de baza sa produca de fapt, de doua ori mai multa putere de procesare. O placa de baza dual socket este adesea folosita pentru servere sau alte aparate care necesita o mare putere de procesare, cum ar fi calculatoarele gaming de ultima generatie si sisteme utilizate pentru a renda filme sau grafica.
placa de baza dual socket
Exista o serie de avantaje si dezavantaje in utilizarea unei placi de baza dual socket, in loc de folosirea unei placi de baza cu un singur socket. Unul dintre avantajele majore ale unei astfel de placi este abilitatea de a folosi doua procesoare simultan. Procesorul este acela care controleaza toate aplicatiile si programele care sunt utilizate de catre acel computer. Cu slotul secund de pe o placa de baza dual socket, doua procesoare pot fi folosite impreuna, dubland efectiv puterea de procesare a computerului.

Dar acum tot mai multe procesoare sunt concepute avand mai multe nuclee, cum ar fi Dual Core sau Quad Core, care actioneaza ca fiind mai multe procesoare intr-unul singur, iar marea problema cu folosirea unei placi de baza dual socket este arhitectura hardware si programele actuale, care nu poate utiliza tot potentialul puterii de procesare. Un procesor dual core, de exemplu, nu are de doua ori puterea unui procesor single core, dar are de aproximativ 1.5 ori mai multa putere decat un a single-core cu aceleasi specificatii. In mod similar, o placa de baza dual socket nu poate profita din plin de al doilea CPU de pe placa, si rularea programelor pe acel computer, de asemenea, nu pot utiliza pe deplin puterea suplimentara.
EVGA-W555-Dual-Socket
Un alt dezavantaj al placii de baza dual socket este pretul putin mai mare decat al unei placi de baza standard. Exista, de asemenea, probleme cu dimensiunea placi de baza, astfel incat acestea nu se potrivesc intotdeauna intr-o carcasa de computer standard. Cele doua socket-uri de pe placa pot impiedica, de asemenea, includerea de sloturi suplimentare pentru memoria RAM sau alte componente hardware. Racirea unui astfel de sistem puternic poate fi, de asemenea, problematica si necesita un sistem de racire cu apa pentru a compensa caldura suplimentara produsa de cele doua procesoare.

O placa de baza dual socket este de obicei folosita in computere puternice, care au nevoie de putere de procesare mult mai mare decat computerele standard. Serverele, de exemplu, pot utiliza aceste placi de baza pentru a oferi viteze mai mari pentru mai multi utilizatori si au, de obicei, carcase mai mari decat computerele standard. Un grup de sisteme pot fi, de asemenea, legate impreuna pentru a oferi putere de procesare mai mare pentru rendarea animatiilor sau filmelor digitale.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.