Sfaturi Windows 8 partea I

 Sfaturi Windows 8 partea I

   Chiar daca sunteti un utilizator mai experimentat, va va lua ceva timp sa intelegeti fluxul de lucru si functionalitatea noului sistem de operare de la Microsoft, Windows 8. Trecerea de la un sistem desktop spre un desktop hibrid cu o interfata Metro va pot incurca inca de la inceput din moment ce elementele de baza au fost schimbate in sistemul de operare.
   Windows 8 vine cu doua interfete in prezent. Ecranul de pornire, cunoscut sub numele de Metro UI, care este incarcat atunci cand va conectati si un desktop traditional. A fost posibil anterior sa dezactivati Metro UI pentru a lucra numai pe desktop in varianta Developer Preview. Cu modificarile recente, acest lucru nu mai este posibil in prezent. Toate instrumentele care au functionat in Developer Preview nu mai functioneaza acum.

1. Comutarea intre aplicatii in Metro
   Poate ati observat ca aplicatiile si jocurile din Metro pornesc in fullscreen si ca nu le mai puteti inchide odata ce acestea sunt pornite. Nu exista niciun buton de oprire disponibil, si singura modalitate de a iesi dintr-o aplicatie este sa apasati tasta Windows, sau sa folositi meniul Charms, pe care il puteti afisa atunci cand treceti cursorul mouse-ului peste marginea din dreapta jos a ecranului.
   Puteti comuta intre aplicatiile deschise si ferestre cu Alt-Tab, care functioneaza exact asa cum a facut-o si in Windows 7 si in versiunile anterioare de Windows. Alt-Tab din Windows 8 afiseaza atat desktop-ul Windows cat si aplicatiile Metro.

2. Inchiderea aplicatiilor Metro
   Aplicatiile Metro continua sa ruleze, chiar daca le parasiti folosind Alt-Tab. Ele folosesc putine resurse si sunt in principiu puse in modul sleep.Pentru a le inchide treceti cursorul mouse-ului peste marginea din stanga sus a ecranului, faceti click dreapta apoi close sau folositi Task Manager.

   Exista mai multe motive pentru care ati dori sa inchideti aplicatiile deschise. Ele apar primele atunci cand utilizati Alt-Tab pentru a comuta intre aplicatii si ferestre. Cu cat aveti mai multe aplicatii deschise, cu atat mai greu este sa gasiti aplicatia pe care doriti sa comutati. Confidentialitatea, precum si nevoia de a rula un „sistem curat” ar putea fi alte motive pentru inchiderea unei aplicatii atunci cand nu o mai utilizati.

3. Afisati instrumentele administrative in Metro
   Instrumentele de administrare sunt ascunse in mod implicit, dar aveti posibilitatea sa le activati, daca stiti unde sa cautati. Deschideti meniul Charms ducand cursorul mouse-ului peste coltul din dreapta jos al ecranului. Selectati Settings, si apoi Settings din nou sub Start din partea de sus.
   Activati Enable Administrative Tools de la No la Yes. Aceasta adauga 18 instrumente de baza ale sistemului, cum ar fi Task Scheduler, Event Viewer sau Computer Management la interfata Metro.

4. MSConfig nu afiseaza informatiile de pornire

   Daca ati utilizat instrumentul integrat MSConfig pentru a gestiona programele sistemului de pornire, ai putea avea o surpriza. Microsoft a mutat informatiile din instrumentul de sistem in Task Manager. MSConfig afiseaza in continuare lista de servicii, informatii despre boot si link-uri pentru instrumente.

5. Istoria aplicatiilor
   Windows pastreaza evidenta istoricului aplicatiilor unui sistem. Aplicatii sunt doar aplicatii Metro si nu programe de desktop. Puteti vedea numele aplicatiei care a fost folosita, timpul de procesare, latime de banda si alte informatii.
   Aveti posibilitatea sa faceti clic pe Delete Usage History pentru a elimina informatiile de utilizare a resurselor, dar nu si aplicatiile din lista. A fost anterior posibil sa controlati functia in setarile de confidentialitate ale Panoului de control Metro. Optiunile au fost eliminate in Consumer Preview. Ar putea fi o setare in Registru care se ocupa cu ea, dar inca nu am gasit vreuna.

6. Sincronizati setarile
   Poate va amintiti anuntul cum ca Windows 8 poate sincroniza setarile personalizate, cum ar fi teme sau imagini cu ajutorul serviciului cloud, pentru a le face disponibile pe fiecare PC Windows 8 in care se logheaza un utilizator cu acelasi cont.
   Puteti configura aceasta caracteristica pentru fiecare PC individual in Sync your settings dinn Panoul de control Metro. Pentru a ajunge acolo mergeti in meniul Charms, selectati Settings, apoi More PC Settings. Derulati in jos pana cand gasiti Sync your Settings.
   Aveti posibilitatea sa inchideti caracteristica de sincronizare pentru PC, sau puteti personaliza informatiile care doriti sa fie sincronizate.

Vom reveni cu partea a II-a a acestui articol.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.