Intreruperile pot supraincarca procesorul ?

 Intreruperile pot supraincarca procesorul ?

Dispozitivele hardware utilizeaza cereri de intrerupere, semnale care distrag atentia CPU-ului de la actiunea actuala, pentru a obtine permisiunea de la procesor pentru a executa o sarcina. Deoarece procesorul are limitari de prelucrare, in cazul in care prea multe dispozitive fac cereri pentru actiuni microprocesorului, procesorul se va supraincarca, astfel provocand blocarea calculatorului.

Unitatea centrala de procesare este responsabila pentru executarea tuturor instructiunilor de programare.Aceasta contine o unitate logica aritmetica, care face calcule matematice si logice, si permite microprocesorului sa decodeze datele sau instructiunile pe care le primeste. Unitatea de control gestioneaza executarea tuturor instructiunilor din procesor si faciliteaza transmiterea datelor intre ALU si celelalte componente din procesor. Datele care au fost procesate sunt stocate in registre. Procesoarele au un numar limitat de registre disponibile si daca aceste registre sunt pline, procesorul va ajunge in imposibilitatea de a mai efectua sarcini suplimentare pana cand termina de calculat datele active.Canalele IRQ sunt integrate in placa de baza si in socketuri in cazul in care dispozitivele se conecteaza.

Ori de cate ori are nevoie un dispozitiv conectat trebuie sa efectueze o actiune, trimite o cerere procesorului. Apoi computerul salveaza intr-o stiva toate datele pe care procesorul trebuie sa lucreze pentru a preveni distrugerea continutului registrelor de catre IRQ. Calculatorul localizeaza care dispozitiv a trimis intreruperea si apoi invoca rutinele gasite in driverul dispozitivului. Odata ce procesul este terminat, computerul imprastie toate datele din stiva in registrele individuale si se intoarce la ceea ce a fost inainte ca dispozitivul sa trimita IRQ-ul.


Unitatile centrale de procesare moderne sunt alcatuite din mai multe nuclee. Procesoarele medii au doua nuclee, in timp ce procesoarele mai avansate au patru, sase sau chiar opt nuclee. Procesoarele enterpries au chiar un numar mai mare de nuclee. Nucleele sunt procesoare independente care sunt stocate intr-un singur CPU. Procesoarele multi-core pot citi si executa mai multe calcule logice si instructiuni de programare intr-un singur ciclu de ceas decat un procesor single-core; cu cat numarul de nuclee este mai mare, cu atat mai multe date poate procesa, procesorul o data. Procesoare single-core sunt mai sensibile cand vine vorba de supraincarcare decat multi-core, din cauza limitarilor din arhitectura.

Viteza procesoarelor este calculata in hertzi sau numarul de cicluri pe secunda. Viteza procesorului este produsa de multiplicator si front-side bus. Magistrala front-side este o componenta utilizata pentru a transfera date intre CPU si hub-ul controllerului de memorie; multiplicatorul este raportul dintre frecventa procesorului si viteza magistralei front-side. Viteza procesorului determina cat de des si cat de mult poate aparea supraincarcarea atunci cand dispozitivele hardware trimit cereri de intrerupere. Cu cat este mai rapid procesorul, cu atat mai repede poate procesa datele.

HED

Sunt pasionat de lumea gaming-ului și IT-ului încă de când eram mic. Pe blogul meu, găsiți știri despre jocuri, informații relevante din domeniul jocurilor video, tutoriale utile și știri din industria IT. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la articolele sau tutorialele mele, nu ezitați să lăsați un comentariu și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Poate te interesează şi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.