Placile video de 128 biti vs cele de 256 biti

 Placile video de 128 biti vs cele de 256 biti

Descoperirea punctelor forte si a slabiciunilor placilor grafice nu este foarte usoara. Pe langa unitatea de procesare grafica in sine, va trebui sa ia in considerare memoria, procesoarele de stream si alte componente. Apoi, rata de transfer sau “bitrate”, a bus-ului care leaga memoria placii la procesorul placii. Odata ce luati toate acestea in considerare, desi poate parea contraintuitiv, o placa grafica de 128-bit nu este neaparat mai slaba decat una de 256-bit.


Rata de transfer a unei placi grafice se refera la cantitatea de date pe care placa este capabila sa o deplaseze intre GPU si memoria RAM in fiecare ciclu de ceas. Aceasta este o componenta a latimii de banda. Latimea de banda permite placii “sa deseneze” ecranul mult mai rapid si cu o rezolutie mai buna, rezultand imagini de calitate.

placa video

Latimea de banda, masurata in gigaocteti pe secunda, depinde de o combinatie intre bitrate-ul busului si frecventa memoriei cu acces aleatoriu. Aceasta se calculeaza prin impartirea bitrate-ului la 8 pentru a converti in octeti, apoi se inmulteste rezultatul cu frecventa memoriei RAM calculata in megahertzi. De exemplu, o placa grafica cu bitrate de 128-biti si frecventa memoriei RAM 3.000 MHz are o latime de banda de 48 de GB/s. Toate celelalte lucruri fiind egale, o placa de 256 biti are dublul latimii de banda din cazul placii de 128-biti, sau 96 GB/s.

Desi este adevarat ca, toate lucrurile fiind egale, o placa de 256-biti ofera o latime de banda dubla decat cea pe 128 de biti, in realitate, cele doua placi grafice nu vor fi separate doar de dimensiunea busului. Alti factori, cum ar fi cantitatea si viteza de RAM, trebuie mereu luate in considerare. Din acest motiv, placa video ar trebui sa fie intotdeauna comparata in functie de latimea de banda a memoriei, nu a ratelor de transfer.

Atat placile grafice de 128-biti cat si cele de 256-biti sunt potrivite pentru marea majoritate a utilizatorilor. Ele sunt mai mult decat adecvate pentru aplicatiile de baza, si, de asemenea, pentru jocuri si a pachetelor grafice 3D, cum ar fi 3ds Max si Maya. Entuziastii de placi video pot alege dinte cele mai puternice si mai scumpe cotate la 320, 384, si, in cazuri rare, 512-biti.Rata de transfer a unei placi grafice este fizic limitata de numarul de pini pe care procesorul ii are, deci nu poate fi overclockat ca un procesor. Cu alte cuvinte, o placa de 128-biti nu poate sa devina o placa de 256-biti. Deoarece latimea de banda a memoriei este un produs de rata de transfer si frecventa RAM, este posibil sa mariti latimea de banda prin overclocking-ul memoriei RAM a placii. Si, pentru ca rata de transfer si memoria RAM nu servesc niciunui alt scop decat sa contribuie la crearea latimii de banda a memoriei in general, orice majorare a unuia este efectiv o majorare si a celuilalt. Acestea fiind spuse, overclocking-ul memoriei RAM este intotdeauna mai eficient pe placile cu rate de transfer mai mari. O crestere cu 128 MHz la frecventa memoriei unei placi de 128-biti adauga 2.048 GB/s la latimea de banda. In cazul unei placii de 256-biti in schimb, castigul se dubleaza la 4.096 GB/s.

HED

hedmasster: Web developer , Web designer , Games reviewer . Pasionat de IT & Gaming , owner www.blasterzone.ro & www.graphicpedia.ro. Dacă aveţi nelămuriri în privinţa unor articole/tutoriale puteţi lăsa un comentariu şi în cel mai scurt timp vă voi răspunde.

Poate te interesează şi

1 Comment

  • […] “sa deseneze” ecranul mult mai rapid si cu o rezolutie mai buna, rezultand imagini de calitate. Latimea de banda, masurata in gigaocteti pe secunda, depinde de o combinatie intre bitrate-ul busului si frecventa […]

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.